Onnea voittajille!

Selma Hopsu, Neda Rasi-Koskinen, Paula Jordman ja Anttoni Lajoma

Ilmastonmuuttajien voittajat on valittu. Palkinnot jaettiin tiistaina 21.8. Kansallisteatterin Lavaklubilla Runokuu-kirjallisuusfestivaalin yhteydessä. Sijoittuneet valitsivat kilpailun päätuomarit, toimittaja Hanna Nikkanen ja kirjailija-toimittaja Elina Hirvonen.

Ensimmäisen, 13-17-vuotiaiden sarjan voitti tamperelainen 16-vuotias Neda Rasi-Koskinen teoksellaan ”Aurinko”. Tuomarit kuvailivat Rasi-Koskisen tekstiä ”kaunokirjallisesti eheäksi, taitavasti kirjoitetuksi kaupunkidystopiaksi, joka avautuu asunnon sisältä kohti ulkomaailmaa ja jättää lukijalle kysymyksiä siitä, mitä oikeasti on tapahtunut.” Toiseksi sarjassa sijoittui vihtiläinen 14-vuotias Paula Jordman tekstillään ”Kokeet”. Tuomarien mukaan Jordmanin ”teksti kasvaa elegantisti dystooppisen maailman kuvasta jännitteiseksi, jännittäväksi ja kaunokirjallisesti kiinnostavaksi tarinaksi.” Kolmanneksi valittiin 17-vuotias Anttoni Lajoman teksti ”Maailman rikkaruohot”. ”Kirjoittaja leikittelee taitavasti raskaudella ja keveydellä ja ihmisten välisillä suhteilla lohduttomassa kehyksessä”, kuvailivat tuomarit Lajoman tekstiä.

Toisen, 18-29-vuotiaille suunnatun kilpailusarjan voitti 22-vuotias Helsingissä asuva Selma Hopsu tekstillään ”Särki”. Tuomarit kuvailevat Hopsun työtä ”sekä kieleltään että ajatuksiltaan hiotuksi tekstiksi, joka tutkii koskettavalla tavalla kysymystä maailman pelastamisesta, valinnoista, ja siitä, mitä on olla ihminen ympäristökriisin aikana.” Sarjassa toiseksi sijoittui oululainen, 26-vuotias Sonja Arstio tekstillään ”Talventaitajat”. ”Teksti on samaan aikaan synkkä ja leikillinen ja kirjoittaja hyödyntää toimivalla tavalla Suomikumman lajityypin keinoja ilmastoteeman tutkimisessa”, kuvailevat kilpailun tuomarit. Kolmanneksi sarjassa valittiin espoolainen, 28-vuotias Annina Mattila tekstillä ”Meren rajat, mukaudun”. Tuomarien mukaan tekstissä ”taloudellinen eriarvoisuus ja oman kulutuksen aiheuttama tietojen, asenteiden ja toiminnan ristiriita on kuvattu erityisesti tekstin alussa elegantisti ja osoittelematta”.

Molempien sarjojen sijoittuneet palkitaan rahapalkinnoin 500, 200 ja 100 euroa. Lisäksi Nuori Voima -lehti julkaisee myöhemmin sijoittuneet tekstit verkkosivuillaan.

Ilmastonmuuttajat onnittelee sijoittuneita! Kiitämme myös kaikkia osallistujia sekä yhteistyökumppaneitamme ja sponsoreitamme sekä Jenny ja Antti Wihurin rahastoa, jotka mahdollistivat kilpailun toteutumisen!