Esiraadin terveiset

 

Ilmastonmuuttajiin lähetettyjen tekstien teemoissa näkyy huoli. Synkkyys ja toivottomuus olivat läsnä riveillä ja niiden väleissä, ja monissa töissä sukellettiin dystooppisiin tulevaisuusnäkymiin lähivuosikymmenille.  Tarkastelun ja kritiikin kohteeksi nousi ihmisen piittaamattomuus, aiempien sukupolvien haluttomuus kantaa vastuuta teoistaan.

Myös luovan kirjoittamisen opettaja Laura Laitisen blogissamme tarjoilemat kirjoitusvinkit näkyivät mukavasti töissä, esimerkiksi kertojan ja näkökulman valinnoissa. Milloin teksteissä oli kertojana puu tai eläin, milloin tiilenmurikka.

Jos aiemmat sukupolvet ovatkin epäonnistuneet, tilanne ei ole toivoton! Kilpailutöissä nuoret edustivat monesti taistelutahtoa ja ratkaisukykyä. Teksteissä oli löydetty ilmastokriisiin luovia ratkaisuja, eikä toivoa menetetty, vaikka valoa olisi näkyvissä kovin vähän.

Monessa tekstissä näkyi, että ilmastokriisiä oli ajateltu syvällisesti ja aiheeseen oli perehdytty. Saimme iloksemme lukea paljon töitä, joissa kirjoittaja oli löytänyt raikkaan näkökulman ja kekseliään muodon käsitellä hankalaa aihetta.

Haluamme nostaa erikseen hattua kaikkein nuorimmille kirjoittajille: olimme ällistyneitä ensimmäiseen sarjaan tulleiden töisten upeudesta ja syvyydestä. Ja tietysti aikuisille myös!

Esiraati teki vaikean karsinnan ja valitsi jatkoon menevät työt, jotka matkaavat nyt päätuomareiden, Elina Hirvosen ja Hanna Nikkasen, hellään arvosteluun. Sijoittuneille ilmoitetaan kesäkuun loppuun mennessä.