Laura: Tunne ympäristösi

Kuva: Martin Knecht

Millaisia tunteita liittyy ympäristön muuttumiseen? Vastaavatko olemassa olevat sanat näitä tunteita? Tarvitsetko aivan uusia sanoja kuvaamaan ympäristön muuttumisesta aiheutuvia kokemuksia?

Ilmaston lämpeneminen tarkoittaa joillekin eliölajeille entistä mukavampia oltavia. Esimerkiksi punkit viihtyvät Suomessa laajemmilla alueilla kuin ennen. Ihmisille ne aiheuttavat hermostusta, on rokottauduttava puutiaisaivokuumetta vastaan, huolehdittava pitkistä lahkeista ja kumisaappaista. Millaisia tunteita herättää varovaisuus entuudestaan tuntemattomia vaaroja vastaan tutulla seudulla? Miten kuvailisit tilannetta, jossa omalla tärkeällä kesänviettopaikallasi alkaa viihtyä ihmiselle vaarallisia eliöitä?

Voiko tuosta samasta tilanteesta aiheutua myös toisenlaisia tunteita? Kenties seudulla asunut, tarpeettomaksi itsensä kokenut henkilö saa nyt uuden tehtävän! Tuholaisten torjunta ja kesänviettopaikkojen tarkistukset vaarojen varalta saavat henkilön kukoistamaan käytännöllisyyttään. Millaisia tunteita liittyy ympäristöstä huolehtimiseen? Miten kuvailisit tärkeää seutua kohtaan tunnettua suojelunhalua ja kiintymystä? Millaisia sanoja käytät ympäristöstä välittämisestä?

Pohdi myös, millaisia konflikteja voi syntyä, kun samassa paikassa koetaan vastakkaisia tunteita. Kenties tuholaisten torjuntaan liittyy intomielisyyttä. Miten yhden innostus ja toisen pelko vaikuttavat toisiinsa? Miten mahdollinen konflikti kärjistyy? Mitä siitä seuraa?

Tällä kertaa kehotan sinua miettimään omia tärkeitä ympäristöjäsi ja niihin liittyviä tunteita. Mieti sanoja, joita käytät kokemuksista. Aivan uusien sanojen keksiminen voi olla tarpeen, niin tärkeitä nuo paikat ja niissä koetut hetket ovat!

Keksittyäsi tutussa ympäristössä sanoja tunteille ja kokemuksille voit viedä ne fiktiiviseen maailmaan. Käytä keksimiäsi sanoja kuvaamaan kuvittelemiesi henkilöiden tunteita ja kokemuksia ympäristön muutoksen ollessa käsillä.

Laura Laitinen

Olen helsinkiläinen luovan kirjoittamisen ja sanataiteen opettaja. Elän ilmastonmuutoksen kanssa mm. syömällä vegaanisesti ja olemalla mukana ruokaosuuskunnassa, joka tuottaa luomuruokaa lähellä kotia. Kuluttamista enemmän nautin elämyksistä, esimerkiksi lukemisesta ja konserteissa käymisestä.