Laura: Kerro niin kuin puu

Kuva: Ruurmo

 

Keitä muita ilmastonmuutos koskettaa kuin ihmisiä? Mitä, jos kertoisit heidän tarinansa? Valitsemalla näkökulmahenkilöksi eläimen, kasvin tai jonkin elottoman olion pääset antamaan äänen jollekulle sellaiselle, joka ei tavallisesti tule kuulluksi. Tarinoita, joissa näkökulma on muiden kuin ihmisten, ovat esimerkiksi Yrjö Kokon Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu (1950) ja Richard Adamsin Ruohometsän kansa (1972). Näiden kertomusten eläinhahmot ovat painuneet lukijoiden mieliin ja herättäneet ympäristötietoisuutta monien sukupolvien ajan. Vuonna 2016 suomennetussa teoksessa Puiden salattu elämä metsänhoitaja Peter Wohlleben puolestaan kuvaa puiden keskinäistä viestintää ja ystävyyssuhteita uteliaisuutta herättävällä tavalla. Kaikille näille kertomuksille on yhteistä, että niiden kirjoittajat viihtyivät luonnossa, tarkkailivat elämää lähiympäristössään ja eläytyivät toisten lajien näkökulmaan.

Kokeile sinäkin eläytyä valitsemasi toisen lajin elämään! Tarkkaile muutamien päivien ajan maailmaa uudesta perspektiivistä. Kun varpaasi kastuvat sulavassa lumessa, mieti, miten valitsemasi olento tähän asiaan suhtautuu. Kun kuulet lähiseudun motoristien lähtevän liikkeelle, mieti, millainen kuulemasi ääni tuon olennon mielestä on. Kun tunnet ilmassa havun tuoksun, mieti, onko se olennolle tärkeä. Kun näet taivaalle nousevan täysikuun, mieti, onko hän valveilla ja mitä silloin ajattelee. Havaintojen tekemisen kautta pyri löytämään valitsemasi olennon suhtautuminen tähän samaan todellisuuteen, jossa elämme sinä ja minä.

Eräs olennainen seikka, joka erottaa esimerkiksi puun ja ihmisen elämän toisistaan, on tempo. Tammi voi elää tyytyväisenä 500-vuotiaaksi ja pysyä paikoillaan koko elinaikansa, jollei sitten tule ihmisen siirtämäksi nuorena taimena. Orava taas viettää muutaman vauhdikkaan vuoden, joiden aikana se ehtii rakentaa pesän ja saada useita poikueita. Tapahtumat, joista kerrot, määrittyvät sen mukaan, kenestä kerrot: oravalle iso asia ei liene kovin merkittävä tammelle. Orava puolestaan ei välttämättä jaksa pysähtyä seuraamaan, kuinka tammet humisevat keskenään. Kun taas on kyse koko metsää koskevista kysymyksistä, ne kiinnostavat kaikkia!

Ympäristö
Mitä kertojasi havaitsee ympäristössään? Valitse kertoja, joka näkee, kuulee, tuntee, haistaa ja maistaa tarinasi tapahtumat. Ole havainnoissa tarkka ja näytä ympäristön muutos.

Henkilöt
Mitä eliölajeja henkilöt ovat? Kuinka liikkuvat? Missä asuvat ja miten viettävät aikaansa? Eläydy toisia lajeja edustavien henkilöidesi kokemusmaailmaan.

Tapahtumat
Mikä saa tapahtumat käynnistymään? Millainen ilmastonmuutoksen aiheuttama muutos on näkyvissä? Näytä lukijalle, kuinka ilmastonmuutoksen vaikutukset saavat henkilöhahmosi liikkeelle.

Juoni
Millaisia ystävyyssuhteita luodaan? Onko vihollisia? Millaista tuhoa vihollinen aiheuttaa? Kuinka sitä vastaan puolustaudutaan? Kuinka tuhoa saadaan korjattua? Syntyykö ystävien ja vihollisten välille lopussa yhteisymmärrys?

Kuuntele tarkasti tarinaa ja kerro kaikki se, missä henkilösi haluavat tulla kuulluiksi!

Laura Laitinen

Olen helsinkiläinen luovan kirjoittamisen ja sanataiteen opettaja. Elän ilmastonmuutoksen kanssa mm. syömällä vegaanisesti ja olemalla mukana ruokaosuuskunnassa, joka tuottaa luomuruokaa lähellä kotia. Kuluttamista enemmän nautin elämyksistä, esimerkiksi lukemisesta ja konserteissa käymisestä.