Laura: Mitä ilmasto­pakolainen pakkaa matka­laukkuunsa?

Kuva: Marco Verch

 

Teoksessaan Tämä muuttaa kaiken toimittaja Naomi Klein kuvaa seikkaperäisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolilla maailmaa elävien ihmisten elämään. On heitä, jotka päättävät valtion liittymisestä ilmastosopimukseen ja pitävät puheenvuoroja kansainväliselle yhteisölle. On myös heitä, jotka pyrkivät pitämään kiinni saastuttavista elämäntavoistaan. On heitä, jotka haistavat lähiympäristössään päästöt päivittäin. Ja sitten on heitä, joiden koti uhkaa täyttyä vedellä, kun merenpinta nousee.

Ilmastopakolainen on ihminen, joka joutuu jättämään kotinsa esimerkiksi merenpinnan nousun, hirmumyrskyn tai kuivuuden seurauksena. Viljely tai eläinten hoito on saattanut käydä mahdottomaksi ja maaseudulta on lähdettävä kaupunkiin, kenties sen slummialueelle, jossa väkeä asuu paljon. Muutto ei välttämättä suju mutkattomasti, vaan matkalla kaupunkiin saattaa tulla vastaan levottomuuksia. Uusi seutu näyttää kasvonsa vähä vähältä – niin hyvässä kuin pahassa.

Kirjoita tarina ilmastopakolaisen matkasta kotiseudultaan uuteen, tuntemattomaan paikkaan. Kysymykset auttavat sinua tarkentamaan huomiosi tarinan kannalta olennaisiin seikkoihin.

Tapahtumapaikka
Missä tarinasi tapahtuu? Millainen ympäristökatastrofi käynnistää tarinasi?

Päähenkilö
Kirjoita henkilöstä, joka joutuu lähtemään kotiseudultaan. Kuka henkilö on? Minkä niminen? Minkä ikäinen?
Keitä hänen perheeseensä kuuluu? Mikä on hänen lempiruokansa? Miten hän viettää tavallisen päivän kotiseudullaan? Millainen on hänen kotinsa?

Tapahtumien kulku
Millaiset tapahtumat johtavat lähtöön? Kenen kanssa henkilö lähtee? Mitä hän pakkaa mukaansa?
Millaista reittiä hän kulkee lähdettyään kotiseudultaan? Millaisia kulkuvälineitä hän käyttää? Mitä reitillä tulee vastaan?
Kohtaako henkilö vastustajia? Millaisia tilanteita vastustajat aiheuttavat?
Saako henkilö apua joltakin?

Tunnelmat ja löydöt
Mihin henkilö asettuu? Mitä hän löytää uudessa kotipaikassa?
Mitä tapahtuu, kun hän purkaa matkalaukkuaan uudessa kodissaan? Onko uudessa paikassa tarjolla hänen lempiruokaansa? Löytääkö hän jonkin uuden lempiruoan tai tavan uudessa maassa?

Kirjoittaja: Laura Laitinen

Olen helsinkiläinen luovan kirjoittamisen ja sanataiteen opettaja. Elän ilmastonmuutoksen kanssa mm. syömällä vegaanisesti ja olemalla mukana ruokaosuuskunnassa, joka tuottaa luomuruokaa lähellä kotia. Kuluttamista enemmän nautin elämyksistä, esimerkiksi lukemisesta ja konserteissa käymisestä.